klik..klik..

29 December, 2012

Adam & Addin..

Sek dh nk bukak bbrp ari jek lagik...ok adam addin jom potong rambut..... Mahu pg tp mcm2 request...mama sikit jek tau potong....mama...xnk botak tau.....ok....baru tadik bole la adam addin potong sikit2 ye...esk dh naek sek ren x buley dah..



18 December, 2012

Adam menang set Wall tracks Hotwheels....

 Assalamualaikum....
weekend ari tuh ke Midvalley..masuk pulak Jusco...sudahhhhh adam addin nampak track kereta hotwheels neh...ari tuh lg dh mereka mintak nak main..masa kt Paradigm mall.tp masa tu kt bawah..kami malas nk turun kekekekeke...
jdiknya kelmarin terjumpa pulak kt jj...dh sangkut kt situ....
amoi2 tuh pun explain la..kalau nk menang wall tracks tuh cner...
syarat, kena beli 4bijik kereta hot wheels..dan akan dpt free 2 lg kereta hotwheels..
sebelum nk start lumba tuh.mereka mintak tunggu dalam setengah jam..kot ada customer laen yg nk join lgik kan...kalau xder jugak kereta adam addin akan lumba sama kereta mereka...jd sebelum start tuh adam addin main2 la dgn track tuh dulu...bole test tgk kereta mana yg laju..dan akan digunakan nanti....skali dekat jam 8 ada 2 org dh nk join..jdiknya 3 la ari itu..
( mama x sempat nk tgk tau....sbb addin dh x tahan mk terkucil )
balik dr toilet adam dh dpt hadiah....
masa ni..addin punya la meraungggggg...dia kata kenapa dia x menang......
adam pulak pg jawap...saper suruh pg kencinggggggg....uwaaaaaaa....
pujuk punya pujuk...nasib la addin ok cpt....

inilah dia rupa wall tracksnya....masa ni x siap penuh lagik..ada lgik sambungan kt bawah tuh sikit..
nasib la mereka ok utk main bersama2...tapi addin la kdg melalak2..sbb kalah..sbb kereta terkeluar dr track lah...adinda lg laa toksah cakap..jgnla dtg dekat..mmg kena debik.....

14 December, 2012

Makan dan makan lagik....

 Assalamualaikum.....

semalam ke the mines..cm biasa la papa..suka tgk2 gadget...tp x beli pun kt the mines tuh..sbb papa kata mahai sangat..kekekeke...

sebelum tuh papa ajak p makan2 dulu....
jd kami order pizza baru di pizzahut...rsnya x baru sgt la kan??
 
 Ini la yg kami order..Crunchy Tempura King Prawn..aku x makan sangat..sebabbbbb..ada cheese r...tgk pun mmg x lalu..ditambah pulak dgn mabuk yg menjadik2 kan...
jadi makanla papa sama 2 kanak2 itewwww...

Nha....aku order yg ini..chicken lamb sausage...
boleh tahan sedap jugak...sosej tuh punya la besar jugak...

Bawak budak 2 org neh jek..adinda x bwk la.lgpun dh malam kan....budak2 2 org neh nk berjalan ajer kejenya....mereka neh baru balik dr Langkawi sama atuk n opah....lagik mau tanya sama papa n mama..nanti kita nk jalan mana lagik.....adehhhhh..
indah sunggoh di zaman kanak2 riang segini ya.....

13 December, 2012

Saya dah ready nk pg skul....

Assalamualaikum...

Semalam mama & papa dh pg settlekan semua segala yuran untuk sekolah adam & addin..termasuklah monthly payment utk jan & feb...
nasib g semalam x ramai sgt org..jd xder la lama nk menunggu kan.
semalam dpt la sekali uniform..2 2 kena beli baru...adam kena beli baru gak sbb yg lama dh senteng..addin mmg kena beli la sbb belum ada lg kan...

kemain seronok addin nak masuk skul...
nanti belajar rajin2 tau addin...
jangan asyik nk bercakap jek...
addin ni non stop bercakap.....kalau duduk dlm kereta atau kemana2 sahaja..dia mmg x berhenti2 bercakap...kdg2 suka bg soalan yg mmg susah sgt mama & papa nk  jwp...hehehehehe...

Kebaikan Telur Untuk Rambut Sihat..


 Kajian dari Mayo Clinic mendapati bahawa rawatan yang berkesan untuk masalah keguguran rambut termasuklah penggunaan bahan yang mengandungi minoksidil dan finasterid serta pembedahan seperti pemindahan rambut dan pengurangan kulit kepala.

Namun, disebabkan oleh kosnya yang sangat tinggi, ramai yang tertanya-tanya jika terdapat alternatif lain yang jauh lebih murah. Jawapannya adalah, ya, memang ada, tetapi sama ada ianya mendatangkan kesan yang sangat efektif adalah bergantung kepada keadaan rambut dan kulit kepala anda.

Oleh itu, anda diminta untuk mendapatkan nasihat doktor terlebih dahulu sebelum berpaling kepada cara rawatan yang lebih tradisional.

Menurut Vasant Lad, seorang pengarang buku "The Complete Book of Ayurvedic Home Remedies", kandungan protein yang tinggi dalam kuning telur mampu mengatasi masalah keguguran rambut di samping membantu rambut untuk tumbuh dengan lebih cepat.

Selain protein, telur juga kaya dengan pelbagai vitamin seperti vitamin A, E dan D. Vitamin A berfungsi meningkatkan penghasilan sebum serta membantu mengurangkan kelemumur dan penebalan kulit kepala. Vitamin D pula berupaya merangsang pertumbuhan rambut dan mengelakkan rambut bercabang manakala vitamin E membaikkan penyerapan oksigen di dalam rambut. Peredaran darah di sekitar kulit kepala dibantu oleh vitamin B yang turut terkandung.

Asid lemak yang terdapat dalam telur juga berfungsi mengekalkan kelembutan rambut di samping boleh mengurangkan masalah kelemumur, kulit kepala mengelupas dan psoriasis.

Apa yang anda boleh lakukan adalah campurkan tiga kuning telur di dalam mangkuk kecil dan pukulnya selama 60 saat. Campuran tersebut kemudiannya disapu dan diurut di kulit kepala selama dua hingga tiga minit. Biarkan selama 15 hingga 20 minit dan setelah itu barulah anda boleh mencuci rambut dengan syampu yang sesuai.

Kandungan protein yang tinggi juga merupakan sebab mengapa telur adalah salah sebuah pelembap yang terbaik untuk mencegah rambut kering. Dengan teknik yang sama juga, campuran tiga biji telur yang dipukul itu boleh disapu di seluruh rambut sebelum dibiarkan.

Rawatan ini boleh dibuat berulang kali dalam sehari asalkan ianya tidak mengakibatkan iritasi kulit kepala. Sekiranya anda konsisten, kesan perubahan yang lebih baik pasti boleh dilihat dalam kurang dari sebulan.


10 December, 2012

Nasi Campur @Ole-ole Bali, Sunway Pyramid

Assalamualaikum...
weekend ari tuh..teringin nak ke Ole2 Bali di Sunway Pyramid..
maka bergerak la kami ke sana selepas maghrib...masa tuh pun hujan.tp x lebat sangat..

Bawak pulak anak dara sorang neh...huhhhh..stroller xder pula dlm kete mama...jd carrier jek ada..ok adinda dok la dlm kendong papa..kekeeke..
adinda sangat meligat..uwaaaaa..x larat mama nk berkejaran...nampaknya lagik hebat adinda dr abg2 sewaktu umur gini dulu...

 
Ini salah satu menu yg kami order dan sempat ku snap...
nama menu ini nasi campur....sangat sedap hokeh....tuh yg sebelah piring sambal tuh..ala2 sata..dia bakar skali dgn batang serai.serainya sangat la tebal...sambal sedap2...paling ku suka ialah rs udang bakarnya itewwww....

kami order air honew dew sama ice lemon tea..sedap!!!
menu laen x sempat snap...adinda meligat....

 

04 December, 2012

Adam & Addin's @Kidzania

 Assalamualaikum....
Semalam mama half day..papa pulak off day..jadi selpas lunch mama & papa bawak adam n addin ke Kidzania..masa nak pergi tuh pun x bitau mereka..dh sampai baru la mereka tahu...
sebab takut bitau awal2 kang x jadi kan..budak2 neh paham2 jek lah.slagik x pergi mereka menuntut kan...

ok la xmo bebel panjang jom kita tgk cerita berdasarkan gambar..ehehehe
 
 Masa ni tengah beratur utk beli tiket..tp masa gmbr neh disnap kami kt atas escalator..hehehe..kami masuk sessi petang..jam 4ptg..time public holiday dan cuti sek.ada 2 sessi pagi n petang..
org masa ni x la ramai sgt..tapi boleh tahan laaaa..

 
Kidzania international Airport..ada masa utk beberapa negara disitu..

 
Yeay!! dah dpt...nanti p cashkan kt CIMB yer..hehehe..
ini adalah kai ke2 adam ke Kidzania..1st time pg dia pg dgn skul...mungkin limited kan nak join sana sini..jadi pg ngn mama & papa..dpt la join byk sikit kan...itu pun x abeh lagik..xpe la nnti kita ulang kembali yer...

 
 Ready nak cek in....

 ok kita scan...

 ok 1st sekali beratur ke cimb utk amik duit cash..kekekeke..RM50
( duit tipu2 la..tapi ada tulis RM la..)

 Turn addin pulak...nasib baik addin ok dan paham arahan..risau jugak mama kan...sbb addin x p skul lagik..

 yeay!! kami dh dpt duit masing2..jd boley la mulakan aktiviti....

 1st aktivit yg mereka request ialah.nak p tpt bomba.ok..tpt bomba kena Q panjang jugak..tp masa adam addin g x la lama sgt menunggu..

 Sebelah tpt adam addin menunggu ada Dental care...menarik..mmg mcm real mereka buat..

Mama terserempak sama poslaju.kekekek...huhuhhh tgk cm penat jugak la kerja poslaju neh...budak2 neh kena p cari tpt utk mereka hantar barang berdasarkan map yg mereka beri..

 Addin ready nak jadi bomba dah..addin beratur depan sekali..addin paling rendah..mungkin jugak addin umur paling kecik.ekekeke

 seronok betul dia dapat sarung uniform bomba...

 mereka sedang menonton video..


 Lepas tu dgr sedikit penerangan sebelum berangkat nak naik kete Bomba...

 
Ok kereta bomba sudah mau jalan ke tpt kejadian :)

Adam & addin tgh padam api kebakaran..


Suka addin yer..

 addin masuk milk factory pulak...proses buat vitagen..

 Turn adam pulak.

 suka adam hadap mesin2 neh..

 addin masuk stabillo class..mewarna...adam x mahu....

 yeay!! ni hasil kerja addin...

 Adam nak masuk sini...ok adam..


 Senyum ajer dpt buat aktiviti yang pakai uniform..

 ok choclate factory.....umur suggest +8y..tp addin nak jugak masuk..ok la...boley..


Ini cenderahati dr kidzania..
ada beli gambar semasa mereka buat aktiviti..
1pc rm 20/ 3pcs rm 50
mesti gambar org yg sama.....

ok..ini saja yg sempat buat..adam addin mmg semangat nk join byk aktiviti tp mereka nampak mcm x larat..jd mama n papa suh stop dulu..nanti next time kita continue balik...

kira kos ke kidzania secara kasar adalah :-
tiket dewasa RM 35x2= RM70
kanak2 RM 55x2 = RM 110
Bekas gantung simpan duit RM 15.90x2 = 31.80
Gambar RM50(3pcs)x2 = RM100(6pcs)
Lunch tgh ari = RM 50+-
Tshirt adam addin = RM 35.90x2= 71.80
TOTAL :- RM 433.60

::: ini total secara kasar..tidak termasuk makan malam kami di Ikea/minyak/tol..kekekeke...

serta tidak termasuk belian apa2 jajan/minuman kt dalm kidzania...mmg x sempat nk membeli apa2 jajan/minuman sbb adam addin sibuk dgn aktiviti..mereka hanya minum air suam yg dibuat bekalan :):) :::

seronok kidzania neh..pendedahan alam pekerjaan yg mmg real..
mmg akan kami ulang ke sana lagik :)





SILA TINGGALKAN LINK ANDA DI SINI YER.... :):)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Text Select - Hello Kitty

background