01 April, 2015

Absolute Thai.

Assalamualaikum....

Hari pertama menjelang Gst...hiksssss.....agak kalut sikit daku hari neh...yer la..kena yg x paham pasal gst mmg merangkak2..alhamdulilah,sket2 belajar..apsal la aku yg kena hadap system neh....hahahaha...

Tadi agak stress sket...makanya telan banyak2 makanan ari neh....x banyak mana pung........hehehehe....makan tgh hari kt sini hari ni....





Kalau ber2 ke sini...ini jek la menu kami suka...tomyam dan ayam pandan..sangat sedap hokeh.......

Air amik durian belanda dan longan...sedap jugak!!

Dessert nya ku pilih yg ini.. Chestnut with coconut milk..sedap jugak weh!!hahaha..makan... makan..

27 March, 2015

Bibik nak balik kampung..urusan di kedutaan...

Assalamualaikum....

2 hari ini mengisahkan pembaharuan permit bibik..next month permit bibik dah mati..jadi renew awal2 sesiap....ini adalah tahun ke8 bibik bersama ku..inilah 1 1 nya bibik yg ku ada dr 1st baby hingga anak yg ke4.... 

Tahniah la utk Jabatan Imigresen...sangat pantas!! Dalam 1 jam permit dah siap....kami buat di Shah Alam..sebab masa mula2 amik bibik dulu file dia ejen bukak di shah alam...

Lepas ke shah Alam...tengok masih ada masa lagik..jadi terus kami ke Kedutaan Indonesia,untuk mohon percutian bibik....Proses x banyak tapi agak detail..dulu masa pergi mohon cuti x perlu bawak bibik pun xper, tapi sekarang kita kena bawak dia sekali yer...pegawai sana mahu menemuramah dia sama dan nak bibik tandatangan surat kontrak itu depan mereka.

Mula2 sampai ke kedutaan...

 Kita harus apply kad ini untuk mereka...kad ini free..hanya perlu bayar insuran mereka di malaysia dan indonesia. Malaysia Rm100 Indonesia rm99..kad bibik dah expired bulan 10/2014 ari tu..jadi renewkan sekali.kad ini wajib yer.

Jangkamasa mohon kad ini dalam masa 45minit.buat di luar kedutaan itu.nanti ada la org2 situ beritahu...akan tetapi...kad ini mereka kena ambil di Indonesia,di mana tempat mereka turun.contoh:- bibik akan turun di Bandung...keluar dr situ bibik kena terus pg amik kad itu..tapi kena bt cek up terlebih dahulu...masa nak amik kad tu bibik kena tunjuk buku putih di atas ni..


Senarai tempat yg ada keluarkan kad tenaga kerja asing...

Selesai buat kad KTKLN & insuran.. Terus masuk ke dalam untuk mengisi kontrak kerja.(setiap kali nak balik bercuti mesti kena isi kontrak kerja ni )

Kontrak kerja :- 
Wajib di isi (3set) untuk di bawa balik sekali..ini semua akan dilihat oleh imigresen malaysia & indonesia.sekiranya mereka mintak.kalau x mintak x yah tunjuk.kalau mintak bagi la semua yg ada.kontrak kerja tu kena isi 3set 1untuk pejabat kedutaan/1 majikan dan 1 pekerja..kontrak kerja ni sah selama setahun dr tarikh mohon..

Beratur untuk amik nombor giliran dan kontrak kerja.x lama mana pun.sebab lain urusan lain2 kaunter.dalam tu ada 16 kaunter x silap.semua bukak... Isi seaiap kontrak kerja tu..lepas tu masuk dalam tunggu la no giliran....

Bibik tandatangan kontrak kerja tu depan pegawai yg incharge.

Ini contoh kontrak kerja itu..




Ok dh selesai semua..kedutaan dah cop n sign jadi selesai la prosesnya...next baru bole beli tiket bila mau balik.... ☺️☺️☺️☺️

Buat kerja2 gini kena banyak korban masa..kalau kita dtg awal2 pun dokumen x cukup mmg x selesai sehari...patutlah pengambilan maid mahal....sana byr sini bayar...

26 March, 2015

Downtown mines berpindah ke Equine park.

Assalamualaikum......


Downtown mines akan berpindah ke equine park..jauh la oi!! Ke jalan reko dgn bdr tun razak la kita.... Hikssssss....

SILA TINGGALKAN LINK ANDA DI SINI YER.... :):)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Text Select - Hello Kitty

background