31 October, 2012

Morning Sickness..

Assalamualaikum....
Semoga ianya hanya sementara sahaja...
bagi trimister pertama...
kesian jua kepada en papa...sebab dia jua mengalami simptom yg sama buat pertama kalinya..

30 October, 2012

Kelebihan Memakan Petai

Assalamualaikum....

 25 Okt- Keenakan petai sebagai ulam, jeruk, mahupun menjadi bahan dalam masakan seperti sambal tumis udang atau sambil ikan bilis dan sebagainya, membuatkan penggemar-penggemar petai berasa lapar.

Di sebalik keenakan petai bersama kesan bau mulut yang kurang menyenangkan, petai turut mempunyai khasiat dan nilai perubatan yang tinggi. .

Pokok petai merupakan spesis pokok asli yang tingginya sekitar 30 meter, dan banyak tumbuh di kawasan hutan Malaysia, Indonesia dan Thailand. Buah petai mempunyai kadar protein dan lemak yang tinggi berbanding buah-buah hutan yang lain. Selain itu, buah petai mengandungi kalsium, fosforus, zat besi serta kaya dengan vitamin A, B1, B2 dan C (vitamin C boleh jadikan anda awet muda!). .

Yang paling berkhasiat ialah petai yang segar dan besar buahnya. Jadi jika memilih petai di pasar tu, pilihlah yang bijinya nampak besar dan segar, itulah yang terbaik. .

KHASIAT PERUBATAN PETAI

Biji Petai
* Khasiatnya ialah apabila dimakan dapat merawat masalah hati (liver), busung, bengkak buah pinggang, kencing manis (diabetes). Juga dapat membunuh cacing dalam perut serta usus, lalu keluar bersama najis.

Daun
* Daun petai boleh digunakan untuk merawat demam kuning. Caranya ialah dengan merebus daun petai, kemudian airnya dibuat minum.

Akar (kulit akar)
* Ini khusus untuk rawatan kencing manis (diabetes), juga direbus kemudian airnya diminum. Amalkan selalu.

Khasiat Petai Belalang
Petai belalang mempunyai buah yang kecil. Petai Belalang ini boleh didapati di kawasan kampung. Petai Belalang ini baik bagi mereka yang hendak merawat masalah buah pinggang, caranya ialah dengan mengeringkan sejumlah petai belalang. Setelah itu masukkan petai-petai yang telah dijemur kering itu ke dalam air panas. Minumlah ia setelah membiarkan seketika. Sangat mujarab. Bagi sesiapa yang ada masalah buah pinggang, bolehlah cuba. Setelah beberapa kali meminumnya, boleh jumpa doktor untuk membuat pemeriksaan.

:::: Untunglah org yg suka makan petai..banyak kelebihannya...aku x suka petai....x tahu la kenapa....tapi.aku suka jering....hehehehe .:::::

25 October, 2012

My dear Warehouse Sale Datang lagik..

Assalamualaikum...
My dear warehouse dtg lagik..bermula hari ini.
25oct - 4 nov

apa aku nk p cari erk...kekekeke...
rsnya mcm nk cari basikal utk Adinda....
tapiiii abang mesti cakap...utk abang2 xder ke mama/papa??
erkkkk...tuh laaa...

hehehehe...
sapa2 yg x pernah pg lgik tu..pergila.lagik2 utk bakal2 baby yg akan lahir...mcm2 ada disana...harga mmg murah la...
Alamat : 34, jalan meranti jaya10, meranti jaya industrial park, 47120 puchong selangor...

24 October, 2012

Fareeda - Jualan Mashyur ~ Rabu, Last Day

Assalamualaikum....
Tadi hari terakhir jualan mashyur di Fareeda..esk dh tutup sempena hari Raya Aidiladha....
tadi mm x sempat nak pg amik nombor..aku suruh kawan aku yg dok bangi tu pg..dia pg jam 10pagi..dpt no 155..dh la x boleh amik 2..kena sendiri amik..skli dia pg lgik tgh ari bawak adiknya, dpt no 274...

aku ckp kt dia..aku leh sampai sana dalam jam5ptg..skali kami sampai..dh nombor 400+..mak ai..cptnya....jadiknya, budak tuh kata nombor dh xder..tunggu abeh sampai yg ke 500 baru leh beratur masuk..okeh...dkt2 500 ku standby utk beratur...yeay!! dapat yg no 2..masuk dlm bt 2 barisan dpt la no 1...

ari ni ku rasa best...sebab..setiap kali 25 org yg masuk mereka akan top up tudung...wowww!!! berpinar mataku tgk....tapi td amatlahhhh byk sangat warna yellow....yellow dh ku sambar semalam.....

jadi inilah hasil utntuk hari ini...
kita amik warna yg soft2 pulak yer...
masa ku pgg2..ada la 3,4 org mitk..kekekekeke..eh say anak yg neh..bole x?
hehehe.....







Hari terakhir ari ni..harga ku rasa lebey murah pulak..dr 2,3 ari yg lepas........

23 October, 2012

Beg Tudung Saya :)


Sampainya tadi...
boleh la kalau nak buat travel ltk 4-5helai tudung dalam tuh..yg penting awning x rosak kan...
boleh pgg begitu sahaja....cantik di mata ku..di mata anda..aku x tau.kekekke .....

Fareeda - Jualan Mashyur ~ Selasa




 Neh gambar tadik..aku sampai sini 130..beratur org yg ke 16..ok la x lama sangat pun tunggu...wahh..fareeda dh letak kerusi r....baru syiok sikit.....

Masa aku beratur, tanya akk yg keluar tuh..boleh sorg bp?dia kata sorg 3..tapi laen2 la kan..
ok la..sampai turn aku masuk boleh seorang 2...hampehgasss btul lah...hahahaha...
x kisah la...masa beratur aku dh aim dh mana yg nak..skali...x dpt jugakkk....jd aku amik la 2 neh....
1 ribbon 1 set....set tuh nth pakai ke tidak...kalau pakai..abeh di kelebek2 adinda nanti..
ari neh tutup jam 8 mlm..sapa nak p tuh..p la waktu2 neh..cool sikit beratur kan...kekekeke...untung2 x yah beratur...masuk terus..lgik best masuk2 dh siap topup baru..tuh aku tau yg duduk situ tuh.menunggu utk mereka top up baru..mesti topup punya lah...sbb ttp jam 8 kan...

Fareeda - Jualan Mashyur ~ Isnin





 Assalamualaikum...

Fareeda buat lagi jualan mashyur..bermula hari jumaat kelmarin...
tapi ku x dpt pg masa tuh,,sbb byk keje nk kena settle lagik...
dan semalam isnin aku pg dgn mr hubby..buat julung2 kalinya dia nak ikt...
630pagi kami sampai kt sana..sampai2..upenya daku org yg ke 5&6...
ok la tuh kot awal2 kan..

cita2 aku...kekek..kalau hubby ikt..boleh dpt lebey..
sebab biasa..sorang boleh bli 4,  kalau 2 org boleh dpt 8..hahahaha..giler tamak kan....
skali..dh dkt jam 11 tuh mereka announce kata sorg boleh 1..dan camput dgn lelain mcm selendang ngn v shape boleh..bt apa..aku bukan kenan selendang tuh..
hampa btoii la akuu...


 Ini masa dah nak jam 11pagi....
nth apa2 dh tau nk buat jualan mashyur..pulun la buat stok byk2..neh boleh kata xder stok..
aku rasa mcm apa jerrrrrrrr.....
neh yg aku nk cipta 1 mesin neh...hahaha..



Tengok..dah melepasi cimb...org ramai..mereka leh kata stok x byk..aku dgr sakit ati jek...

Neh yg ku dpt....dan telah selamat di letgo...
ari neh p menempek lgik kt sana..tgk apa yg best...
kenan ke x, belakng cite..ekekeke..

20 October, 2012

Kerinting Sudah

Assalamualaikum....

Adinda nya rambut boleh dikatakan 99% dah kerinting...mcm abg adam ni..rupa muka masa kecik pun sebijik adam..tapi rambut adam kerinting x lebat gini..adinda lebat....
cepat laa rambut adinda..terjurai ke bawah yer..jgn mengembang bulat cm abg adam pulak..hahahaha..

CIMB Clicks Berwajah Baru....

 
Assalamualaikum....
eeee..aku macam x suka la cimb click neh punya yg baru...sebab x biasa lagik kot ek...
menggagau kooo klik sana2 sini..hahahahaha...
neh ala2 mebank kan....
apa pun..terima la seadanya... :):)

4th Maternity & Children Expo..

Assalamualaikum.....
kekekekeke..
jom join..suka2.aku xder baby dah...paling kecik 1y+..baby ke?x kan...
 kalau ada rezeki adalah, kalau xder leh cuba lagik....senang jek neh....like n share...hehehehe..

Details kt sini :-

Like, Share & Win Facebook Contest

A brand new Combi Stroller, Combi Baby Car Seat and RM1,000 Cash can be yours in just THREE simple steps. Contest will start on 15th October 2012 and end on 29th November 2012.

How to participate? Simply follow these THREE simple steps as follows.

STEP 1:
Be a fan of our Maternity & Children Expo FanPage by clicking on the ‘like’ button.
= http://www.facebook.com/MaternityandChildrenExpo

STEP 2:
Share this contest poster with your friends and family on your wall

STEP 3:
Win a weekly Stroller and/or Baby Car Seat and/or RM1,000 Cash proudly sponsored by The Concept Exhibition (M) Sdn Bhd and Combi

*The weekly winner will be announced on Maternity & Children Expo’s FanPage wall post and/or will be notified via Facebook message inbox respectively on 25th October / 1st November / 8th November / 15th November / 22nd November / 29th November 2012-10-13

TERMS & CONDITIONS
All the above steps must be fulfilled to win • A winner will be chosen weekly at random basis. Total of 6 winners • This contest is valid only for residents of Malaysia • The winner must respond within 48 hours to claim the prize or else another winner will be selected • The winner must redeem the prize in person on 30th November 2012, 4:15pm at Mid Valley Exhibition Centre • The Concept Exhibition (M) Sdn. Bhd. reserves the rights at our discretion to change these terms & conditions at any time without any prior notice • The decision is final and no correspondence will be entertained • Contest ends on 29th November 2012 • Other terms and conditions apply

 

19 October, 2012

Crocs - weekly Lucky Draw....



Assalamualaikum...
Pada peminat crocs..jom saja2 join...hehehehhe
nampak sangat aku neh xder keje kan..hahhaha..
menjoin menda neh....

jom kita follow 5 steps ini..mudah ajer....
ada rezeki boleh la ke Datai Langkawi..ekekekekke

pada yg berminat..klik sini dulu...


ok good luck...

Aussino Malaysia Bath Fair

Assalamualaikum..

Aussino Bath fair kembali lagik...
hehehe..ku mmg suka menggunakan barang aussino..
utk set kanak2 pun cantik2 jugak...
tapi skg utk bath  towel & bath mats...sahaja
jom kita ke aussino........

::: rumah aku mesti kena banyak koleksi towel mandi..sebab tiap kali mandi aku akan tukar tuala lain..heheheh::::

 

18 October, 2012

Permintaan Teacher Adam...


Assalamualaikum....
Tadi ku terima sms dr teacher adam..yang berbunyi seperti di bawah ini..........
 
 ini sms yg ku dpt tdik..
oh utk showcase adam next month...
cner la adam jd prof erk..
patut la adam dok sebut..jangan potong lagik..sbb adam nak jadi professor..
semalam kami ada bwk dia p gunting rambut..tp potong sikit jek kt blah dalam..adam xmo pendek...gaknya tuh yg teacher dia trus sms kot bitau..hehehehe..

 Ini rambut mmg rambut asal adam..dulu potong sikit2 jek..masa neh sumer org ingt dia gegurl tau...habis2an ku gayakan dia dgn pakaian boy..ttp org tanya gurl ke?kekekekeke..


Ini rambut adam sekarang..dh nipiskan sikit..kesian kt dia takut panas sgt kan...sbb dia xmo pendek...neh kami suh mamak tuh nipiskan sikit..sekarang cm ni la rambut adam.
Masa kecik si addin pun rambut kerinting..si addin ni mahu potong..jd skg mcm dh lurus mcm mama dia okehhhh....guna jari pun boleh....kekekkeke..
menyusul macam adam mungkin adinda..sekarang mmg kerinting maggi rambut adinda....
teringin jugak nk melihat rambut adinda panjang ke bawah..


Adinda si budak kinting...

Adinda Mea Marissa..usia semakin mencecah 1y 6m.....dah pandai macam2..cakap pun dh byk jugak.yang terang2 kira kalau org dgr leh paham lah....
tgk bila abang2 dia xder kt ngn dia..dia amik sharpener + pensel kan..maknanya selama ari neh dia memerhati ajer apa abang2 tuh buat...
tapi adinda x kacau abg pun....
seronok sungguh dia bila dapat sharpener + pensel tuh..mama mintak marah sungguh dia..

 Tudia..abg addin dh datang..mahu amik balik la tuh brg2 dia...mmg dia xkn bagi adinda pgg barang2 dia..dia akan cakap " dinda kecik lagik ,abang jek boleh ".....
tuh kawan tuh baru nak kelebek2..

::::: Oh!! adinda, rambut dinda mmg sudah terserlah kerinting itewww:::::

Cubaan untuk mengasah...abang dh tunggu sebelah tuh..takut rosakkk katanya....
ish..ish..sian dinda baru nak pgg jap kan...

"Pureen Stock Clearance Promotion" is back ....

Asalamualaikum....

 "Pureen Stock Clearance Promotion" is back ....

Date: 24 - 25 November 2012 (Saturday & Sunday)
Time: 10.00am - 6.00pm
Venue: Summit Company (M) Sdn Bhd
Lot 6, Jalan 19/1, 46300 Petaling Jaya, Selangor.

jom pergi.....saat yg ku nantikan..untuk mencari toiletries..kanak2.....


17 October, 2012

Wordless Wednesday...

Assalamualaikum....

Selamat pagi semua...........
Menunggu dan terus menunggu :):)

16 October, 2012

Addin & Teat

Assalamualaikum..

Teat ini adalah milik Addin Miqael.... :):):)
kanak2 laen, tdo ke..baring ke..menyusu ke...apa ke mencari bantal busuk kan....
tapi addin tidak...dia akan memegang teat ini...hehehehe....
agak2 tgh lalok nk tido..dia akn pgg teat ini..sambil gentel2+ cium2...hahahaha..
especially nk tdo malam lah...kalau x jumpa..mama mesti cari sampai dapat!!!
kalau xder mmg dia mcm ssh / lambat nk tido..
teat ini sebenarnya milik adinda..Dr brown's..mmg x pernah berpakai lagik...ari tu hilang sekali..bagi la teat yg x berpakai avent punya dia xnak.....nak xnak..mama terpaksa la beli yg baru ini...
samil tido dia akan pgg teat ini.. hehehehe..

15 October, 2012

"Love Your Breast" Workshop. Tq Sogo

 

Assalamualaikum....
Tadi sekeping kad mcm ni sampai kt umah...
macam menarik jek...
pastu mesti ada lesssss kannn...ngeeeee...
 insyallah ku cuba hadirkan diri ya..

Mekaseh sogo atas jemputan...

AEON Member Day Cheras Selatan

Assalamualaikum....

Selamat pagi semua......
pagi2 lagik aku dh iklan pasal shopping..kekekeke...
neh nha kt cheras selatan ada AEON Member Day...
ok..sehari sebelum bermula...aku akan p tgk cuci2 mata..mana yg kenan akan ku mitk Sa tu simpankan dulu...hikhikhikhik..
esknya u dtg jumpa dia balik terus byr.....
cepat la sikit urusan aku kan.. ( itu pun kalau x terjebak dgn yg lain2 :):) )

14 October, 2012

Rock it with Ronald Mcdonald Bdr Tun Hussein Onn

assalamualaikum....
Tadi kami ke Mcdonald Bdr Tun Hussein Onn...ingtkan setakat riang ria sama ronald sahaja..rupenya ada colouring contest skali...sebab tgk kt iklan dalam tuh x sebut pun ada colouring contest....
sampai2 dh 1230+ jugak...tgk mcm x muncul apa2..adam addin cm biasa la dh mula bg soklan kan mana..mana...ronald neh...
skali aku pun p la tanya staff kt situ..upenya meja yg depa letak tuh..utk registration nya utk colouring....
tanya2..kalau iktkan adam n addin x layak..sebab contest neh start 6-12y sahaja..ikt kategori la A&B, tapi staff tu kata xper join ajer lah...... ( gaknya dia tgk addin n adam dh tergedik2 kt situ kot nk join..hahahaha )
dia cakap thn letak utk 6y..kehkehkehekh..ok la janji seronok ye adam addin..

 Masa daftar tuh..mereka bagi ini + kupon happy meal...dalam beg neh ada mcm note book, frame n sticker...semua mama amik yer.heheheheh...

 Masa neh mama p beratuq utk amik set happy meal tuh...nth apanya la papa ngn addin n adam neh..tgk tuh addin merajuk...addin wehhh buruk rupe nyaaaaa....

 Addin kalau merajuk teramat sangat mmg sampai mcm neh...lepas tuh silap2 dh menangis/tertido....

 Abang adam still cool lagik....

 colouring dh nak start...aku x tau la pulak yg mereka x bekalkan warna pensel....bergegas la aku p beli kt kedai luar tuh..nasib ada kedai runcit....sampai uncle kedai tu cakap..apa pasal ada 4,5 org mari beli warna?? aku pun ckp la ada colouring contest uncle kt mcd sana..ooooo..itu mcm ka..iya uncle...

 bergambar dulu sama..sementara tunggu mama....

 Ok kita mula mewarna....masa neh mcm2 aku bebel kt adam n addin..warna elok2.....adam still mcm tuh kalut2 mcm nk cepat..apa nth d kejar nyaaa..mereka neh mula lambat la jugak..

dah macam2 gaya mereka duduk...

 Mama di panggil oleh addin..untuk duduk sebelah..suh bitau dia nk tepek warna apa....okeh addin.....

 suasana masa mewarna sedang berjalan..

 dah macam nak baring pulak....

 ini hasil kerja addin di permulaan....aku dh bitau warna muka pakai warna brown...dia boleh jawap balik mana boleh..kena green..sampai nk merajuk la dia kt situ..aku kata pakai brown...last2 ok ok ikt addin nk warna apa.....dia pun buat lahhhhhhhhhhh...

adam pulak....jenis susah nk tukar warna, kalau dh pgg 1 warna tuh..aku tegur baru dia tukar...itu pun jenis nak cepat ajer.....

 masa neh kan..addin ckp kt adam.. "adam,cpt adam sapa siap dulu" eeeee...gerammm mak tawww...

 muka hijau, tangan kuning,baju red+blue+black.....okehh addin...

 ini adam punya..adoii pitam aku tgk......mmg laju giler dia mewarna...

 Addin dh x larat niarap, dia meriba pulak.....tgk la dh colourful tuh...

 ok mama siap!!! amik gambar adam...adam kata dia punya cantik...ada warna warni..kakakakkaa... ( x la aku gelak depan dia kan ) 

 addin pun sama siap dh mama!! amik gmbr addin...cantikkan mama..ok cantik......kang aku tgur lagik dia merajuk pulak..kang spoil mood dia plak kan...

anak cha ya nun alif neh..mewarna cantik jugak..tapi dia x menang..mknanya ada lagik la yg ctk...dia neh kategori sama adam n addin..

 Sessi mewarna dh tamat..duduk tpt masing2..sementara tunggu ronald bersiap...

 Ronald dh sampai pun....rendah jek ronald neh...kakakakkaa..

 6 orang kanak2 ronald pilih untuk kedepan...adam terpilih....

 Ronalad suruh sebut "mcd" bp lama dia boleh sebut...ronald akan kira....adam mampu sampai 18 sahaja..
adam yg ke 2 tertinggi...jadiklah adam....
dapatlah gift dr ronald...

yeay!!! last sekali sessi bergambar bersama Ronald...

oh yer..adam n addin x menang pun contest tuh..xper..mmg aku x harap pun..janji mereka seronok..addin mcm mengamuk la jugak tadik..dia ckp kenapa dia x dpt hadiah..jadi ku explainkan la kt dia bitau..sebab apa..dan sebab apa aku bising2 pakai warna tu ini...dia pun diam,mungkin dia paham......nanti next2 kita try lagik yer.................

Tq mcdonald Bandar Tun Hussein onn bagi adam n addin macam2....

SILA TINGGALKAN LINK ANDA DI SINI YER.... :):)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Text Select - Hello Kitty

background