klik..klik..

22 September, 2010

Hasil Tanaman Bibik

Dikala tanaman bibik sedang menghijau...dia xder kt malaysia neh..nun balik beraya sebulan kt Indon...
bibikku neh leh katakan rajin menanam gak laa..mcm2 pokok..sebabkan umh neh limited jek tanahnya..jadik mana yg dan jerk laa eh..ekekeke......

 Inilah salah 1 tanaman yang bibik tanam..tuh daun pandan,pokok cili & pokok daun kunyit...sumernya hidup segar menghijau....kalo ku yg tanam ntah la..lepas beberapa hari layu la jadiknya..yang sebelah daun pandan tuh rasanya cili api kot..sebab xder cilinya lagik..

Taraaaaaa....inilah pokok cili yang ku war warkan dah berbuah...masa mula tgk ada cili rasa hati cm pelik gak cili apa neh..yerlaaa ku kan kureng sket pengetahuan pasal pokok2 neh..kalo asal tk cantik jekk ku suker la..ekekkee...
masa mula petik...ada trasa pedas2 gak kat tangan..tiba2 perasaan jadi konpius..eh poko cili api ke neh..
lepas petik tuh...terus call bibik tanya benih apa dia tabur...
dia kata benih cili kering..& pedas katanya....oh cili kering....
maka, terjawablah persoalan ku kan..ekekkeke..& juga terjawab apabila si enamisdi kata, kalo cili api dia nya buah ke atas, kalo cili hijau dia melayut...nhaaaa..sumer cili yg ku tgk kt pokok neh melayut2 ke bawah...
tapikan...dh patut petik ke??sebab ku tgk mcm dh patut petik jek.....

Apapun...cili neh dh selamat petik..banyak neh la yg ku dapat..macam kacang pulak ku tgk eh...selain tuh ada jatuh berguguran dgn sendiriknya...malas nk amik plak..amik yg di pokok jek...ini adalah cili pertama yg berbuah yang ku petik jua..masa petik neh..si addin tergelak2 sambil berbahasa jerman dia tuh...dia pun cm pelik eh...




7 comments:

InHouseCakes said...

ila... sukanya aku tgk.. bibik do dgn aku sama hobby la... tapi tgn bibikmu sangat2 sejuk... sejuk hati aku tgk pokok2 tu menghijau & terjaga. Selalu pokok cili senang kena bena... ala ada binatang putih2 suka kacau pokok... tapi cantik sungguh pokok ni bibik mu jaga. bertuah badan... cili tu aku rasa boleh je ko petik time hijau.. kalau tunggu dia merah pun ok. gemuk2 plak tanaman dia... kalau aku, aku sayang bibik yg cenggini.

W..A..H said...
This comment has been removed by the author.
W..A..H said...

utg ila, baik bibikmu..rajin menanam lagi. dia pun lucky dpt bos baik dan sporting mcm mu.

Kak pun baru try belajar menanam, baru dua jenis serai dan kari tapi nampaknya tangan ku tak sejuh dan malas menyiram.

ena said...

hahaaha akhirnya aku yg pemalas tggl komen singgah gak kat kotak komen ni ekekeke.....

aku rasa cam rupa cili beso weh.. ehehe cuba ko tinggalkan sebijik,, tgk dia jadik merah ke jadik beso.. ekekeke

takpun ni cili padi yg beso2 sket tu kot? wakaka.. tatau la kena rujuk kat abah aku wakakaka

-iLLa- said...

pretty..alhamdulilah setakat ini..kalo ada angin sepoi2 dia tuh biasa la kan..hahaha...

kak nis, kat umah mak..dia tanam pergaga dalam pasu..hijau betul...abah illa suka makan ulam2 neh..skali dia tanam elok jek hijau..serai sumer elok jek naek lebat..kena eh tgn dia...

er,aku ada tglkan sebijik kt blah2 bawah tuh...beso bena aku tgk x amek ler..tp aku tgk ada gak yg gugur2..

adha said...

ijauuuuuuuuuu pandan ko.... geram aku tgok......... aku pun skrg berjinak2 menanam mcm tu.. tp tak tau la laki aku tolong siram tak.. maklumla balik seminggu sekali.. harap belas ehsan laki tolong siram
lada tu mcm kat umah mak aku... kurus2 ijau tp pedasssssssss...
aku penah buat ulam lada tu tak lama aku jadik penunggu tandas.. hahahah giler pedas mcm lada cili

-iLLa- said...

del,pedas eh..yerla masa aku tgh petik2 tuh pun trasa pedas dia...dan pandan tuh mmg byk sgt..kdg aku amik sket bwk kt umh mak..

SILA TINGGALKAN LINK ANDA DI SINI YER.... :):)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Text Select - Hello Kitty

background